TERUGSLAGDETECTIE

Spark detection technology for backfire detection of boilers

A backfire is an event where ignition sources can transmit from the fire box into the fuel transmission system and sometimes all the way into the fuel depot. The traditional way to prevent backfires is to use a thermo operated water valve (AVTA).

Atexon® optic backfire detectors by IEP Technologies offer superior detection speed and sensitivity compared with heat-responsive extinguishing systems.


Snellere en gevoeligere terugslagdetectie met optische vonkdetectietechnologie

Een vuurkast die niet goed brandt kan dampen en vlammen veroorzaken in de vuurkast. Hierdoor kan de kans toenemen dat brandend materiaal en vonken in de doseerschroeven terechtkomen en onopgemerkt langs de warmtesensoren kunnen komen. Door de snelle responstijd van milliseconden en grote gevoeligheid zijn de Atexon-terugslagdetectoren veel betrouwbaarder en activeren zij het blussysteem, dat slechts een kleine hoeveelheid water gebruikt dankzij het optimale ontwerp en de optimale plaatsing van de spuitmonden.

Optionele functies zijn onder andere een GSM-alarm, impulskoeling, schroefcontrole en een monitorfunctie voor schroefwarmte.


Werkingsprincipe van de terugslagdetector

1. De terugslagdetector wordt op een schroef aangebracht of op een ontkoppelingspunt tussen twee schroeven in.
2. De blusunit wordt op ongeveer 0,5 meter afstand van de terugslagdetector gemonteerd.
3. De schroefcontrole-uitvoer van de terugslagbescherming wordt bevestigd op het automatiseringssysteem van de boiler
4. De terugslagbescherming heeft een netvoeding van 230 V
5. Afhankelijk van de toepassing kan een waterdrukverhoger of een watertank worden geïnstalleerd
6. De temperatuursensoren van het terugslagbeveiligingssysteem worden op een afstand van 0,5 - 1 meter van de verbrandingskop gemonteerd.

De terugslagdetector activeert de waterblusprocedure die meestal 10 seconden duurt na de laatst gedetecteerde vonk. Het blussen stopt automatisch. De temperatuursensoren meten de temperatuur van de verbrandingskop en controleren de blusunit met pulsen als de temperatuur boven 75 °C (165 °F) uitkomt. Bij 95 °C (200 °F) wordt continu blussen geactiveerd. Het blussen stopt wanneer de temperatuur onder 75 °C (165 °F) zakt.


Bent u bezorgd over het explosiegevaar in uw bedrijf?
Vraag nu de mening van een expert!