Plastic

De plasticindustrie is de op twee na grootste productiesector in de VS alleen, met meer dan 16.000 kunststoffabrieken. Mogelijke explosiegevaren met stof bestaan bij de productie van harsen op basis van grondstoffen, de formules van vormsamenstellingen en de verwerking en productie van deze materialen tot eindproducten.

Een gepast explosiebeveiligingssysteem kiezen

Er zijn drie soorten basissystemen voor de bescherming tegen explosies: ventilatie, isolatie en onderdrukking. Volg het stroomdiagram om een beeld te krijgen van de oplossing die voor u geschikt is.

DE PROCESAPPARATUUR BINNEN LEED GROTE SCHADE

Het probleem

Een fabrikant van technische bouwproducten gebruikte een samenstelling van hout en ABS-plastic om door middel van een extrusieproces zijn producten te maken.

Tijdens het proces vond een explosieve verbranding plaats waarbij het bovenste gedeelte van de mengeenheid werd weggeblazen en de vlam oversloeg naar een stofafscheider die verderop buiten stond. De procesapparatuur binnen leed grote schade maar er raakte niemand gewond.

Oplossing

Omdat de menger zich in de fabriek bevond, konden mogelijke explosies niet naar buiten worden geventileerd. De menger was gemonteerd met een explosieonderdrukkingssysteem. Een chemisch isolatiesysteem was aan de stofextractie-uitlaat bevestigd. De stofafscheider buiten was al uitgerust met explosiedrukontlastingspanelen maar er was een chemisch isolatiesysteem toegevoegd aan de inlaatpijp.


Bent u bezorgd over het explosiegevaar in uw bedrijf?
Vraag nu de mening van een expert!