De kostbare gevolgen van een explosie

Denk eens aan de verwoestende effecten van een explosie in uw productievestiging of verwerkingsinstallatie. Uw proces zou dagen, zelfs weken, uitgeschakeld kunnen worden. De bedrijfsonderbreking en het daarmee samenhangende verlies aan productiviteit kan leiden tot concurrentieverlies van uw bedrijf in de markt. De kosten van verzekeringsdekking kunnen ook aanzienlijk toenemen. Erger nog: uw medewerkers zouden zwaar letsel kunnen oplopen of zelfs worden gedood.

Hoe gebeurt dit?

Voor een explosieve verbranding zijn vijf elementen nodig, te weten brandstof, zuurstof, dispersie, een onstekingsbron en een afgesloten ruimte. Is er bij uw bedrijfsproces sprake van deze elementen? Brandstof kan bestaan uit een bulkmateriaal dat verstuift als een wolk van kleine deeltjes, uit ontvlambaar gas of uit vluchtige chemicaliën die dampen genereren. Zuurstof is aanwezig in de meeste bedrijfsprocessen. Ontsteking kan worden gegenereerd door een vlam, een lasboog, spontane verbranding, frictie of elektrostatische vonken. Ten slotte worden de meeste bedrijfsprocessen ook uitgevoerd in afgesloten ruimtes. Wanneer deze vijf elementen samen aanwezig zijn, kan een explosie in uw fabriek niet worden uitgesloten.

Hoe ontwikkelt zich dat

Een explosie is een verbrandingsgolf of deflagratie die zich verplaatst met een snelheid die lager is dan de snelheid van het geluid. Een vlammenfront verplaatst zich eerst langzaam, maar bouwt snel snelheid op waardoor een voorafgaande hoge druk of schokgolf ontstaat. Omdat de meeste industriële processen niet zijn ontwikkeld voor het weerstaan van de druk van een explosie, ontstaat er een breuk in het proces waardoor een vernietigende schokgolfdruk ontstaat en vlammen vrijkomen. Wanneer de eerste explosie stoflagen opwerpt binnen de installatie zelf kan de daaropvolgende schade bestaan uit een nog veel grotere tweede explosie en brand als gevolg van de explosie.

 

Het gemiddelde verlies in dollars per explosie-incident in een normaal jaar is $ 3,4 miljoen.

Het totale verlies door explosies is viermaal zo hoog als de verliezen door alle andere oorzaken, waaronder brand.Explosies zijn verantwoordelijk voor minder dan 4% van alle onderbrekingen maar voor bijna 40% van alle schade.


Bent u bezorgd over het explosiegevaar in uw bedrijf?
Vraag nu de mening van een expert!