Cycloonafscheiders


Probleem

Cycloonafscheiders worden gebruikt als opvangcontainers en voor het verzamelen van stof. Ze scheiden vaste stoffen uit de luchtstroom door de centrifugale werking van een vortex die ontstaat wanneer de inlaatlucht de centrifuge binnenkomt. Het stof of korrelig materiaal wordt tegen de wanden van de centrifuge geworpen en valt vervolgens in het trechtergedeelte, waarna het wordt afgevoerd via een draaiende afvoerklep. De gezuiverde lucht wordt afgevoerd via een uitlaat.

Het gevaar

Als het materiaal dat wordt verwerkt brandbaar is, dan is het stof dat daarbij vrijkomt wellicht explosief. Wanneer een centrifuge als primaire scheider wordt gebruikt, kan tijdens het normale verwerkingsproces continu een explosieve stofwolk aanwezig zijn. In deze omstandigheden is er alleen maar een ontstekingsbron nodig om een explosie te genereren. Die bron kan ontstaan door statische elektriciteit of door binnenkomende brandende deeltjes die worden verspreid door eerder in het proces gebruikte apparatuur zoals molens of drogers.

Overwegingen voor een beveiligingssysteem

Bij beveiligingssystemen voor centrifuges is het van belang dat de binnenwanden van de container glad blijven voor een efficiënte werking van de cycloon. De onderdrukkingssystemen van IEP Technologies zorgen hiervoor door het gebruik van sproei-installaties voor de verspreiding van blusmiddelen.

Beschrijving van het beveiligingssysteem

Centrifuges staan vaak binnenin fabrieken opgesteld waar explosiedrukontlasting praktisch niet uitvoerbaar is. Daarnaast maakt de manier waarop ze zijn samengesteld explosiedrukontlasting moeilijker omdat ze een gladde binnenwand en een adequaat ventilatiegebied moeten hebben. Een explosieonderdrukkingssysteem biedt de oplossing. In een dergelijk systeem detecteren de explosiedrukdetectoren die op de cycloon zijn gemonteerd de drukbeweging van een dreigende explosie. De detectoren zenden een signaal uit naar een controlepaneel dat blusapparaten met grote bluscapaciteit activeert en tegelijkertijd het proces afsluit.De blusapparaten die op de centrifuge zijn bevestigd, zijn ontwikkeld voor snelle ontlading van blusmiddel en onderdrukking van de vuurbal voordat de maximale druk is bereikt. Een isolatieblusser die is bevestigd op het inlaatkanaal beperkt de terugslag naar eerder in het proces gebruikte apparatuur. Daarnaast vermindert een explosiebestendige draaiklep op de trechter het risico dat brandend materiaal wordt doorgevoerd naar apparatuur die verderop wordt gebruikt.


Bent u bezorgd over het explosiegevaar in uw bedrijf?
Vraag nu de mening van een expert!