Stofafscheiders


Toepassing

Stofafscheiders worden gebruikt als opvangcontainers en voor het verzamelen van stof. Ze scheiden stof uit de luchtstroom door middel van een aantal filterzakken of filterpatronen. De stoffige lucht wordt vertraagd wanneer deze de afscheider binnenkomt, waarbij iets van de stoflading in de opvangtrechter terechtkomt die vervolgens wordt geleegd via de draaiende afvoerklep. De lichtere stof wordt in de filterelementen opgevangen en wordt regelmatig uit de filters verwijderd door luchtstoten of door een schudmechanisme.

Gevaar

Als het materiaal dat wordt verwerkt brandbaar is, dan is het stof dat daarbij vrijkomt wellicht explosief. Stofafscheiders vangen de fijnste en daarmee ook de meest ontvlambare stofdeeltjes in een proces op. Stofafscheiders zijn daarom de meest beveiligde apparaten in een proces. Veel stofafscheiders verwerken stofladingen die onder de ontvlambare grens liggen. Tijdens het reinigen van de filterelementen kunnen echter, hetzij door schudden of door omgekeerde luchtstralen, ontvlambare concentraties worden bereikt. In deze omstandigheden is er alleen maar een ontstekingsbron nodig om een explosie te genereren. Die bron kan ontstaan door statische elektriciteit of door binnenkomende brandende deeltjes die worden verspreid door eerder in het proces gebruikte apparatuur zoals molens of drogers. Naast de schade aan de stofafscheider, kan de explosieve verbranding zich verspreiden naar apparatuur die hierop aangesloten is. NFPA 654 vereist dat isolatie van explosieve verbranding wordt overwogen om het overslaan van vlammen op gekoppelde apparaten te stoppen.

Overwegingen voor een beveiligingssysteem

Bij beveiligingssystemen voor centrifuges is het van belang dat de binnenwanden van de container glad blijven voor een efficiënte werking van de cycloon. De onderdrukkingssystemen van IEP Technologies zorgen hiervoor door het gebruik van sproei-installaties voor de verspreiding van blusmiddelen.

Beschrijving van het beveiligingssysteem

Explosiedrukontlasting is voor stofafscheiders die buiten of dichtbij een buitenmuur zijn bevestigd een goede beveiligingsmethode. Beveiliging wordt geboden door een explosiedrukontlastingspaneel dat breekt bij een vooraf ingestelde barstdruk om de door een explosieve verbranding veroorzaakte druk te ontluchten. Voor procesapparatuur die in de fabriek staat maar zich niet dicht bij een buitenmuur bevindt, zijn vlamloze ventilatieoplossingen een goede optie. Bij vlamloze ventilatie wordt de vlam gestopt en worden de gassen gekoeld terwijl ze door roestvrijstalen gaaswerk gaan.Vaak worden stofafscheiders binnenin de fabriek geplaatst, waardoor bescherming door explosiedrukontlasting praktisch niet uitvoerbaar is. De oplossing is een explosieonderdrukkingssysteem. De explosiedrukdetectoren gemonteerd op de afscheider in een dergelijk systeem, detecteren de initiële drukbeweging van een beginnende explosie. De detectoren zenden een signaal uit naar een controlepaneel dat blusapparaten met grote bluscapaciteit activeert en tegelijkertijd het proces afsluit. De blusapparaten die op de afscheider zijn bevestigd ontladen snel het blusmiddel om de vuurbal te onderdrukken voordat de vernietigende druk is bereikt. Een isolatieblusser die is bevestigd op het inlaatkanaal, voorkomt de terugslag naar eerder in het proces gebruikte apparatuur.


Bent u bezorgd over het explosiegevaar in uw bedrijf?
Vraag nu de mening van een expert!