Wervelbeddrogers


Toepassing

Wervelbedden worden gebruikt om materialen te koelen of te drogen. Het product wordt met behulp van zwaartekracht ingevoerd op een afgesloten horizontale, geperforeerde plaat. Hete of koude lucht wordt onder de plaat geblazen en blaast door het product om een gefluïdiseerd bed van materiaal te maken. De wervelbeddroger (of koeler) schommelt op zo’n manier dat het materiaal naar een rooster wordt gevoerd aan het afvoereinde van de plaat. De lucht wordt afgevoerd via op de bovenzijde aangebrachte afvoerbuizen naar een of meerdere stofafscheiders of cycloonafscheiders.

Gevaar

Als het materiaal dat wordt verwerkt brandbaar is, dan is het stof dat daarbij vrijkomt wellicht explosief. Wervelbeddrogers/koelers genereren een potentieel explosief mengsel van stof en lucht wanneer het materiaal dat wordt gedroogd of gekoeld wordt gefluïdiseerd door de binnenkomende lucht. In deze omstandigheden is er alleen maar een ontstekingsbron nodig om een explosie te genereren. Dit kan gebeuren door binnenkomende brandende deeltjes die worden verspreid vanuit eerder gebruikte apparatuur zoals andere drogers. Materiaal dat aan de wanden van de droger blijft plakken of materiaal dat zich ophoopt bij het interne rooster, kan ook uit zichzelf ontbranden en zo de ontsteking vormen voor een explosie.

Beschrijving van het beveiligingssysteem

Wervelbeddrogers/koelers worden doorgaans binnen in een fabriek geplaatst, waardoor bescherming door explosiedrukontlasting praktisch niet uitvoerbaar is. Door de geometrie is het ook moeilijk om ontluchting toe te passen. Een explosieonderdrukkingssysteem biedt de oplossing. De explosiedrukdetectoren gemonteerd op de wervelbeddroger/koeler in een dergelijk systeem, detecteren de drukbeweging van een beginnende explosie. De detectoren zenden een signaal uit naar een controlepaneel dat blusapparaten met grote bluscapaciteit activeert en tegelijkertijd het proces afsluit. De blusapparaten die op de wervelbeddroger/koeler zijn bevestigd ontladen snel het blusmiddel om de vuurbal te onderdrukken voordat de maximale druk is bereikt. Isolatieblussers op het inlaatkanaal en de stofafzuigkanalen beperken de verspreiding van explosies naar apparatuur die hieraan gekoppeld is.


Bent u bezorgd over het explosiegevaar in uw bedrijf?
Vraag nu de mening van een expert!